A nie... tu jest parafina. To ja dziękuję....:)
A nie... tu jest parafina. To ja dziękuję....:)

OLEJE MINERALNE I PARAFINY

Niby wszyscy znamy te związki, ale w większości- niedostatecznie. W Internecie znajdziemy wiele stron, mówiących że to samo zło, bo zapychają pory i tworzą nieprzepuszczalną powłokę na skórze, która uniemożliwia wymianę gazową- oddychanie skóry.    

Olej mineralny zwany parafiną ciekłą. Warto wiedzieć, że olej mineralny stosowany w produktach TianDe  jest najbardziej oczyszczoną postacią i nie ma działania, które się mu zarzuca (trądzikotwórcze i zaskórnikotwórcze). Takie działanie może mieć olej mineralny o jakości przemysłowej.

Wątpliwości macie Państwo wiele, zatem może warto wyjaśnić pewne zagadnienia lepiej poznać sam składnik i wytłumaczyć pewne kwestie i może obalić kilka mitów.

Parafiny mają bardzo długą tradycję stosowania, tak w kosmetykach, jak i w farmakologii. Stanowią podstawę większości maści leczniczych i leków podawanych miejscowo na skórę ze zmianami chorobowymi, ze względu na silne działanie okluzyjne i bezpieczeństwo stosowania, nawet dla skóry bardzo wrażliwej. Niekiedy doustnie. Parafiny stosowane w kosmetykach są surowcem o wysokiej czystości, co wynika z odpowiednich regulacji prawnych. W INCI produktów TianDe, można je znaleźć pod nazwami:

 

- olej parafinowy (parafinum liquidum)

- pertolatum

- white oil

- wosk mikrokrystaliczny (microkrystalina)

 

Olej mineralny jest mieszaniną płynnych węglowodorów oczyszczonych z wazeliny. Wchodzą w skład kremów, balsamów oraz olejków dla niemowląt. Pełnią rolę podłoża. To w nim, rozpuszczone lub zawieszone są substancje czynne i zapachowe. Oleje są tłuste, wiec nie stanowią dobrego podłoża do rozwoju bakterii, czy drobnoustrojów. Są obojętne dla organizmu. Ze względu na wysoki stopień oczyszczenia są wykorzystywane w kosmetykach dla alergików. Są surowcami organicznymi. Stanowią barierę ochronną, której zadaniem, jest chronienie skóry przed niekorzystnym wpływem otoczenia, zwłaszcza przy chorobach skórnych  takich  jak  łuszczyca, czy trądzik różowaty.

  

Po co stosuje się parafiny i olej mineralny w kosmetykach ???

 

Należą do substancji określanych, jako emolienty. Mają doskonałe właściwości  natłuszczające. Hamują utratę wody z naskórka  tworząc delikatny film i są szeroko wykorzystywane w kosmetykach dla skóry wrażliwej, atopowej i dla dzieci.

 

Bezpieczeństwo stosowania.

Przeciwnicy związków z grupy parafin dowodzą, że są toksyczne, zatykają pory, a nawet przy dłuższym stosowaniu kumulują się w organizmie. Wszystkie te informacje i wszystkie inne, które do Was dotarły nie są prawdziwe… Stosowanie w produktach tzw. związków dyskusyjnych to nic innego jak uzasadnione  stosowanie dodatków, czy związków o wysokim stopniu bezpieczeństwa.

Są liofilowe i faktycznie mają inną budowę i strukturę niż struktura naskórka ludzkiego, ale właśnie dlatego na skórę działają powierzchniowo. Nie wnikają do warstwy rogowej i tym bardziej w głąb skóry. Nie działają zatem transdermalnie. Tym samym, nie mogą wywoływać i nie wywołują zarzucanych im podrażnień i nie mają szans na kumulowanie się w organizmie. Lekko natłuszczają skórę, nawilżają i ogromną ich zaletą jest ich stabilność- nie utleniają się i nie jełczeją.. Pełnią rolę ochronną i to bardzo skutecznie.

Mitem jest również stwierdzenie, że skóra przez nie nie oddycha.  Człowiek  nie oddycha przez skórę, bo wymiana gazowa przez skórę jest znikoma. Minusem może być jedynie to, że produkty z dodatkami pochodnych parafiny , nie nadają się do pielęgnacji skóry młodzieżowej z trądzikiem, skóry tłustej i z łojotokiem. W produktach TianDe, do pielęgnacji takich skór nie występują pochodne oleju mineralnego.

Po dzień dzisiejszy stosuje się krem Nivea z przodującą parafiną w składzie. Uważa się go za panaceum na wszystko, czyli pomaga w pielęgnacji skór alergicznych i stosowany jest dla dzieci.

Ludzie wychowani, na tym kremie, maja do dziś piękne cery i skórę bez skaz… A już, co najmniej trzy pokolenia używają tego kremu i nie cierpią na żadne z przepowiadanych schorzeń.

 

PARAFINA KOSMETYCZNA

Parafina ciekła, zwana olejem parafinowym. Jest bezbarwna, bezwonna i obojętna dla organizmu. W medycynie służ m.in.  jako środek przeczyszczający. Parafina  ma bardzo dobry wpływ na skórę dłoni i stóp. Parafina kosmetyczna jest wzbogacana o składniki odżywcze i regenerujące oraz olejki eteryczne. Chemicznie - jest węglowodorem nienasyconym i zawiera naturalne substancje natłuszczające. Ma duże zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Sprawdzone, bezpieczne, poparte badaniami naukowymi i testami toksylogicznymi.

<źródło: tianDe przewodnik>

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklepy internetowe AZ.pl